Zet je eigen muziek op TikTok: uploaden, royalties en views

Goed nieuws: vanaf vandaag kun je met SongKit je eigen muziek uploaden naar het TikTok music library! Je muziek komt dan beschikbaar in de app en gebruikers kunnen je nummers gebruiken in hun eigen video’s. Natuurlijk krijg je voor dat gebruik ook betaald, waardoor het niet alleen een interessante promotie-tool is, maar ook voor wat extra inkomsten kan zorgen.

Hoe wordt mijn muziek op TikTok gebruikt?

TikTok heeft inmiddels meer dan 800 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en wordt steeds populairder. Vooral onder jongere generaties wordt het vaak meer gebruikt dan bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Je vindt op de dienst veel korte comedy video’s, challenges en dansroutines, vaak ondersteund met muziek.

En vooral die laatste categorie is interessant. Je zult niet de eerste artiest zijn die viral gaat omdat iemand een dansroutine/challenge heeft gemaakt en daarbij jouw muziek heeft gebruikt. Doordat vaak veel gebruikers deze nadoen of hun eigen versie ervan maken (en daarbij ook weer dezelfde muziek gebruiken) kan een nummer binnen korte tijd een enorm publiek bereiken. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je je eigen muziek op TikTok beschikbaar maakt.

Krijg ik betaald voor mijn muziek op TikTok?

Ja! Alle muziek op TikTok voor gebruik gelicenseerd. De dienst heeft contracten gesloten met labels en distributeurs zoals SongKit. Je krijgt in principe betaald voor iedere keer dat iemand je muziek in een video gebruikt. Wat je daarvoor betaald krijgt hangt van veel factoren af, zoals lengte van de video en TikTok-inkomsten. In ieder geval is de uitbetaling van TikTok wel een stuk lager dan bijvoorbeeld de royalties van Spotify.

Het is belangrijk dat je de muziek via een distributeur uploadt, zodat het aan een rechthebbende te koppelen is. Als je video’s uploadt met achtergrondmuziek die niet via de TikTok music-functie is toegevoegd, krijg je hiervoor niet betaald.

Hoe upload ik mijn muziek naar TikTok?

Je eigen muziek beschikbaar maken in de TikTok muziekbibliotheek is erg makkelijk. Log in op je SongKit-accout (of maak er gratis een aan), maak een release en voeg je nummers toe. Daarna verstuur je de release en zal je muziek binnen enkele dagen op TikTok (en natuurlijk Spotify, Apple Music en alle andere grote diensten) beschikbaar zijn.

Als je je muziek al hebt geüpload naar SongKit, dan zal deze komende weken automatisch ook op TikTok geplaatst worden. Hier hoef je dus niets meer voor te doen!

Je muziek op TikTok: is het het waard?

Hoewel TikTok dus geen vetpot is wat betreft inkomsten, kan het wel voor veel promotie en buzz zorgen. Dat is ook de voornaamste reden om iets met dit platform te doen. Je kunt zelf een TikTok-account aanmaken voor je band of artiestnaam en je eigen muziek in die video’s gebruiken. Of start bijvoorbeeld je eigen #dancechallenge met je nieuwe track, en deel de video’s die je fans uploaden.

Heb je nog vragen over TikTok of hoe je er effectief gebruik van maakt voor je muziek? Stuur ons dan gerust een berichtje!

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks