Nieuwe store: maak je muziek beschikbaar op Instagram Music

We hebben het vaak als verzoek ontvangen, en vanaf vandaag is het dan zo ver. Vanaf nu kun je via SongKit je muziek op Instagram Music plaatsen! Zo kun je zelf én je fans je muziek gebruiken in hun Instagram Stories.

Uploaden naar Instagram Music

Om je eigen nieuwe nummers beschikbaar te maken op Instagram Music hoef je niets bijzonders te doen. Heb je al een SongKit-account? Maak dan een nieuwe release aan in ons systeem, voeg je nummers toe en verstuur hem.

Heb je nog geen SongKit-account, dan kun je er gratis een maken. Vervolgens kun je direct je muziek uploaden en versturen naar stores zoals Spotify, Apple Music én Instagram.

Staat je muziek al online in andere stores via SongKit? Dan zal hij komende tijd automatisch ook beschikbaar komen op Instagram. Daar hoef je dus niets voor te doen.

Je eigen muziek in Instagram Stories

Zodra je muziek verwerkt is door Instagram (meestal gebeurt dit binnen een paar dagen), kan hij direct door iedereen gebruikt worden in hun eigen stories. Daarvoor gebruik je de ‘music-sticker’, die je vindt als je een story bewerkt.

In de music-sticker kun je zoeken op track-titel, release- of artiest-naam en resultaten worden meestal op populariteit gesorteerd. Is de titel van je nummer dus hetzelfde als andere populaire nummers, probeer dan op artiestnaam te zoeken om je muziek terug te vinden.

Alle gebruikers van Instagram hebben toegang tot het hele nummer en kunnen zelf een gedeelte selecteren om te gebruiken in hun story. Ook hebben ze de keuze tussen een horizontale sticker met een kleine cover en de tracknaam of een grote cover-afbeelding met de naam eronder.

Als de sticker verborgen wordt door de gebruiker, dan is de track-naam ook altijd nog te zien bovenaan de story onder de gebruikersnaam.

Uitzonderingen en detectie

Het is goed om te weten dat er een aantal uitzonderingen zijn voor welke nummers we beschikbaar kunnen maken op Instagram Music. Zo kunnen we geen cover-versies, muziek grotendeels gebaseerd op samples of loops, of muziek met een niet-unieke beat distribueren.

Dit heeft er mee te maken dat Instagram Music gekoppeld is aan Facebook Rights Manager. Dit is een dienst van Facebook die ook het gebruik van je muziek op andere plaatsen in de apps en websites van Facebook detecteert en hiervoor royalties claimt. Als je muziek dan dezelfde beat of instrumental gebruikt als een ander nummer, kan het voorkomen dat hiervoor onrechtmatig de royalties voor worden toegewezen.

Heb je nog vragen over Instagram Music of hoe je je muziek hier kunt inzetten? Stuur ons dan gerust een berichtje!

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks