SongKit - Je eigen muziek op iTunes, Spotify en meer.
Veel gestelde vragen.
SongKit zorgt ervoor dat je muziek geplaatst wordt in online muziekwinkels en streamingdiensten, zoals iTunes, Spotify en Tidal. Ook innen we de opbrengsten daarvan en betalen we die aan je uit.

Helaas is het anno 2017 nog steeds niet mogelijk om als artiest of zelfs als label direct contracten te sluiten met stores zoals iTunes. Daarom kun je SongKit gebruiken om dat voor je te doen.
Je muziek komt in alle grote en kleinere online stores te staan, waaronder iTunes, Spotify & Tidal. Ook is je muziek te herkennen (als je bijvoorbeeld op de radio gedraaid wordt) via Shazam en Siri.

Hier is een volledige lijst van stores waar je muziek geplaatst wordt: iTunes, Apple Music, Spotify, Tidal, Deezer, Google Play, Shazam (+Siri), emusic, 7Digital, Akazoo, Amazon Prime, AMI Entertainment, Juke/247, KKBOX, MediaNet/Beats/Pulselocker, Microsoft Groove, Qobus, Rara, Rhapshody/Napster, Saavn, Simfy Africa, Slacker, Sonstream en Wasabeat.

Let op: niet alle stores accepteren alle muziek en alle genres. Het is uiteindelijk aan de store om te bepalen of ze je muziek plaatsen of niet.
Een Single plaatsen in al onze aangesloten stores kost 39,99, en een album 49,99 (excl. btw). Deze kosten zijn éénmalig, je betaalt dus niet jaarlijks om je muziek online te houden! (zie 'hoe lang blijft mijn muziek online staan'.) Zo houd je meer geld over voor die nieuwe gitaarversterker. Of bier.
Dat hangt er natuurlijk van af hoe vaak je muziek verkocht en gespeeld wordt. Helaas zijn de exacte bedragen die stores uitbetalen voor een download of stream niet echt te voorspellen, maar bij een download kun je uit gaan van ongeveer 60-70 cent, en een stream 0,0040 euro. Hecht hier echter niet te veel waarde aan - het is nooit een garantie. We betalen 90% van de royalties die de stores uitbetalen.
In 90% van de gevallen duurt het ongeveer een week nadat je release is goedgekeurd door SongKit, soms zelfs binnen 3 dagen. Door de manier waarop stores nieuwe muziek reviewen kunnen we (of wie dan ook) dat echter helaas niet garanderen. Bij iTunes kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je release er steekproefsgewijs uitgepikt wordt en een uitgebreide controle moet ondergaan (welk soms wel 1 á 2 weken kan duren). Wil je helemaal zeker weten dat je release op een bepaalde datum online komt, upload hem dan 4 weken voor releasedatum.

Natuurlijk wordt je release nooit eerder beschikbaar gemaakt dan de releasedatum die je opgegeven hebt!
In principe betaal je voor het uploaden en één jaar distributie. Echter kost het na dat jaar niet opnieuw geld om je release online te houden, maar blijft hij er in principe in staan (en blijf je dus uitbetaald worden). Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en dus niet voorspellen of SongKit of onze distributiepartners over twee jaar nog bestaan. Daarom garanderen we een plaatsing van tenminste één jaar, anders krijg je je geld terug. Enige uitzondering hierbij is natuurlijk als een store (zoals RDIO laatst) ermee stopt, dan zal je muziek daar vanzelfsprekend niet meer te vinden zijn.

Mocht je release op enig moment uit de stores gehaald worden dan ontvang je hier uiteraard op tijd bericht van zodat je de release ergens anders kunt uploaden.

Wil je de release zelf uit de stores halen, dan is dat natuurlijk altijd mogelijk. Houd wel rekening met een verwerkingstijd van ~4 weken.
Natúúrlijk! We geloven er erg in dat je tegenwoordig geen label meer nodig hebt om succesvol te zijn. Doe het lekker zelf! Het enige dat je bij ons nodig hebt is muziek die je zelf gemaakt hebt, en een coverafbeelding.
Yes! Nog mooier: als je meer dan 3 releases per maand uitbrengt kunnen we je een aanbod op maat doen. Neem even contact met ons op voor meer informatie.
Cool! SongKit kan dienst doen als de technische oplossing achter de distributie die je aanbiedt. Jij hebt contact met jouw klanten en bepaalt je eigen prijzen, en laat ons de echte plaatsing afhandelen. Je kunt zelfs gebruik maken van onze API en onze functies integreren in je eigen website. Interesse? Neem even contact met ons op.

Je kunt ook gebruik maken van ons referral-programma, dan krijg je €10 voor de eerste release van iedere nieuwe artiest die je naar ons doorstuurt. Check https://songkit.nl/referral.
Nee, sorry! In principe mag dat niet, tenzij je kunt aantonen dat je de rechten hebt om deze wereldwijd te verkopen. Ook samples uit bijvoorbeeld films, het nieuws of series mag je niet gebruiken in muziek die je uploadt. Als je toch muziek uploadt met materiaal waar je de rechten niet van hebt, heb je kans dat deze wordt afgekeurd, of dat (copyright) claims op jou verhaald worden (boel gedoe. niet doen, dus).

Uitzondering is natuurlijk remixes van je eigen tracks.
ISRC is een code waarmee een versie van een nummer (opname) wordt geïdentificeerd. Een ISRC is altijd uniek voor een versie, als je bijvoorbeeld een remix of instrumentale versie uitbrengt krijgt deze een nieuwe ISRC-code.

UPC is een code waarmee een product (zoals een single of een album) wordt geïdentificeerd. Eigenlijk net een streepjescode.

Beide nummers krijg je gratis van ons. Als je al je eigen ISRC-codes hebt (kun je gratis aanvragen bij SENA) en die liever gebruikt kun je die invoeren als je je nummers uploadt.

Al een eigen UPC code of wil de de UPC van een van je releases weten? Stuur ons even een mailtje via het contactformulier.
In principe wordt er in de meeste stores (o.a. Spotify) geen label-naam getoond, maar P & C lines. Deze kun je zelf invullen als je een release verstuurt en mogen ook verschillen van de labelnaam.
Als je geen label invult voor je release wordt SongKit altijd als standaardlabel gebruikt. Ook labelnamen als ‘Independent’ of ‘Geen label’ kunnen we helaas niet accepteren.

Sommige stores, zoals iTunes, tonen altijd SongKit als publisher en geen P/C Lines. Hier hebben we helaas geen invloed op.

Andere vraag?

Meteen uploaden?


Copyright SongKit.nl 2014-2018 · iTunes en Spotify distribution · Alle rechten voorbehouden · Stores · FAQ · Terms · Privacy · Referral program · SongKit International (English) · cat.jpg