Artificial streaming

Artificial streaming (ook wel Click Fraud of Streaming Fraud genoemd) is een groot probleem, en streamingdiensten besteden veel geld en moeite aan het voorkomen ervan. Op deze pagina lees je meer over wat het is, en hoe je voorkomt dat je eigen release hierdoor problemen ondervindt.

Wat is artificial streaming?

Artificial streaming is wanneer het aantal streams op een dienst zoals Spotify wordt verhoogd door automatische, neppe of andere soorten frauduleuze streams.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan play-bots, click farms, het betalen voor plaatsing in playlists, enzovoorts. Meestal is dat met het doel om een track populairder te laten lijken, of om meer royalties te verdienen.

Streamingdiensten nemen dit probleem steeds serieuzer en zijn voortdurend bezig om streaming-fraude op hun platformen op te sporen en te voorkomen.

Dit zegt Spotify zelf over artificial streaming:

“Een kunstmatige stream is een stream die geen echte luisterintentie van de gebruiker weergeeft, inclusief elk geval van pogingen om Spotify te manipuleren met behulp van geautomatiseerde processen (bots of scripts).

Wij besteden veel middelen en onderzoek aan het opsporen, beperken en verwijderen van kunstmatige streamingactiviteiten op Spotify, zodat niets onze missie in de weg staat om artiesten de kans te geven te leven van hun muziek en om rechthebbenden zo eerlijk mogelijk te betalen voor hun werk. De integriteit [van streams] is ongelooflijk belangrijk voor ons, omdat een artificiële stream betekent dat er aan de andere kant eerlijke, hardwerkende artiesten staan die er de dupe van zijn.”

Spotify

Wat er gebeurt er als er als er artificial streams op mijn muziek gedetecteerd worden?

Een DSP/store heeft altijd het recht om acties te ondernemen tegen artificiële streams. Die kunnen bestaan uit het inhouden van royalty’s, het corrigeren van streaming nummers, of zelfs het verwijderen van al je muziek op een permanente basis.

De actie die een store onderneemt is meestal afhankelijk van de mate en frequentie waarin de neppe streams voorkomen. Zo ontvang je bij lage aantallen meestal eerst een waarschuwing met vraag om meer informatie te delen over je promotie-activiteiten, en worden de betreffende plays niet uitbetaald en/of aangepast. Bij hoge aantallen kan een store direct besluiten om je muziek te verwijderen.

SongKit heeft geen invloed op de keuze die een store hierin maakt, en je hebt geen recht op een terugbetaling van je distributie-fee bij dergelijke acties vanuit de stores.

Als een dienst ervoor kiest je muziek te verwijderen, kunnen we helaas ook geen nieuwe uploads van je account meer toestaan om onze andere artiesten te beschermen.

Hoe voorkom ik artificial streams?

Omdat het erg vervelende gevolgen kan hebben als er neppe plays op je muziek voorkomen, is het goed om te weten hoe je dit zo veel mogelijk voorkomt. Hier vind je een aantal tips.

  • Het grootste gedeelte artificial streams komt voort uit het gebruik van betaalde promotie-diensten voor je muziek. Er zijn veel zogenaamde marketingbedrijven die legitiem lijken maar in werkelijkheid bots en andere methoden gebruiken om kunstmatig streams te verhogen. We raden je daarom aan goed onderzoek te doen en alleen met gerenommeerde bedrijven te werken.

  • Maak geen gebruik van promotie-diensten die plays of playlist placements beloven, ook niet als ze daarbij beweren dat het om ‘echte’ plays gaat. Deze diensten zijn nooit legitiem en niet toegestaan door Spotify.

  • Als we een melding van artificial streaming voor je muziek ontvangen, deel dan met ons hoe je je muziek promoot. Zo kunnen we samen kijken welke diensten en stappen je beter kunt vermijden.

Vragen?

Heb je vragen over artificial streaming, hoe je dit kunt voorkomen en hoe je er mee om moet gaan als je hier een melding van ontvangt? Stuur ons een bericht via het contacformulier.

Was dit nuttig?