SongKit sluit binnenkort de deuren

Lieve artiesten, producers, singer-songwriters, muzikanten en iedereen die muziek maakt,

Met verdriet moeten we helaas bekend maken dat SongKit zijn deuren gaat sluiten en geen nieuwe uploads van releases meer accepteert.

We snappen dat dit nieuws teleurstellend kan zijn voor iedereen die meer dan tien jaar lang heeft vertrouwd op SongKit om zijn muziek met de wereld te delen, maar helaas is het niet meer rendabel om onze diensten al distributeur voort te zetten.

Dit heeft te maken met onder andere toenemende concurrentie van diensten die ‘onbeperkt’ uploads aanbieden, alsmede ook de gestegen kosten van de partners waar we mee samenwerken. Daardoor kost het ons al een tijdje meer om de dienst draaiende te houden, dan dat het aan inkomsten opbrengt. Helaas is dat op de lange termijn geen houdbare situatie.

Wat betekent dit voor mijn releases?

Er zijn al een tijdje geen nieuwe uploads meer mogelijk. Bestaande uploads blijven voorlopig wel nog online staan en we gaan je helpen je muziek zo soepel mogelijk over te zetten naar een andere distributeur, zodat je fans en luisteraars er zo min mogelijk van merken.

Je muziek blijft dus gewoon nog even op Spotify, Apple Music en alle andere diensten staan waar hij nu te vinden is.

Ook je royalties blijven voorlopig uiteraard gewoon binnen komen op je account en kun je blijven laten uitbetalen via je SongKit-account.

Omdat met het stoppen van de uploads geen inkomsten meer binnen komen en we kosten moeten maken om releases live te houden, zal er een einddatum komen voor support van bestaande releases. Deze is nog niet bepaald, maar zal waarschijnlijk tegen eind 2024 zijn. Uiteraard houden we je hier van op de hoogte.

Overzetten van je muziek

We raden je aan langzaam op zoek te gaan naar een nieuwe distributeur voor je bestaande releases. Bij de meeste distributeurs kun je je muziek overzetten met behoud van volgers en streamingscijfers. Hiervoor is het belangrijk dat je éérst je muziek uploadt bij de nieuwe distributeur, en daarná pas een takedown aanvraagt via je SongKit-account.

Hoe dit proces werkt verschilt een beetje per distributeur, voor vragen hierover kun je het beste contact met hun opnemen.

Deze distributeurs kunnen we aanraden:

WM Digital Services – een Nederlandse distributeur met Nederlandse support en vergelijkbare kosten.

DistroKid – een grote, Amerikaanse distributeur. Niet zo persoonlijk, wel goedkoop.

Routenote – gratis muziekdistributie, iets minder features.

Hulp

Uiteraard begrijpen we als je vragen hebt. Onze support blijft beschikbaar gedurende de transitieperiode. Heb je vragen over het overzetten van je muziek of andere zorgen, neem dan gerust contact met ons op!

De toekomst

We zijn ontzettend dankbaar en trots op alles dat SongKit-artiesten sinds 2014 hebben bereikt. Met miljoenen streams en #1-plaatsen in de hitlijsten hopen we dat we iets bijgedragen hebben aan onafhankelijke muziek in Nederland.

Heel veel bedankt voor jullie begrip, vertrouwen en steun door de jaren heen! 💛

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks