Hoeveel verdien ik per Spotify stream?

Streaming, en vooral Spotify, is populair. Waarom zou je nog een los nummer kopen als je voor 10 euro per maand toegang hebt tot zowat alle nummers op de wereld? Inmiddels komt ongeveer 70% van de inkomsten van SongKit-artiesten van streaming, en het meeste daarvan is Spotify.

Streaming heeft ook voor nieuwe en independent artiesten veel voordelen. Zo hoeven fans niet (opnieuw) te betalen om je nummer te beluisteren, maar krijg je er wel voor betaald. Ook krijg je voor iedere stream betaald, nu en over 10 jaar. Zo kun je een vaste en betrouwbare inkomstenbron opbouwen.

Bovendien geeft Spotify je met Spotify for Artists toegang tot veel waardevolle informatie over je luisteraars. Zo kun je realtime het aantal streams inzien, waar je luisteraars vandaan komen, en naar welke artiesten ze nog meer luisteren.

Maar er zijn ook nadelen. Zo krijgen we vaak de vraag hoeveel Spotify eigenlijk uitbetaalt. Helaas geven ze daar zelf geen informatie over, maar in dit artikel proberen we er toch wat helderheid in te scheppen.

Type account

Een van de grootste factoren die van invloed zijn op de betaling per stream, is het type account waarmee de play is gedaan. Spotify heeft een aantal verschillende typen accounts, zoals gratis, premium of family. Ook bieden sommige mobiele- of internet-providers gratis ‘Spotify premium’ aan.

Over het algemeen kun je stellen dat een play die is gedaan met een gratis account een stuk minder betaalt dan een stream die is gedaan met een betaald account. Of er ook verschil zit tussen ‘reguliere’ premium-accounts kunnen we helaas niet zien.

Gratis Spotify accounts worden bekostigd door advertenties die je te zien en horen krijgt in de app. De inkomsten die Spotify hiermee behaalt, zijn ook van invloed op de betaling per stream. In periodes waarin advertenties duur kunnen worden verkocht, zul je hogere betalingen zien dan in periodes waarin de advertentiemarkt slecht is.

Land

Ook het land waar vanuit je nummer beluisterd wordt, is van invloed op de uitbetaling per stream. Zo kan een premium account in bijvoorbeeld Zweden goedkoper zijn dan een premium account in Nederland. Ook moet je rekening houden met wisselkoersen als je nummer in een land met vreemde valuta beluisterd wordt.

Deze omzetting doet de store meestal zelf. Spotify betaalt ons bijvoorbeeld altijd vanuit europa, dus het bedrag dat wij ontvangen wordt ook zo doorgezet naar je SongKit-account.

Custom deal terms

Sommige grote labels en rechterhouders kunnen directe afspraken met Spotify maken over minimale betalingen per stream. Ze hebben veel macht, omdat Spotify afhankelijk is van de beschikbaarheid van muziek van populaire artiesten. Als de muziek van Lady Gaga opeens niet meer beschikbaar is op Spotify, zou dat ze veel klanten kosten.

Als kleinere artiest kun je dit niet zomaar doen, en ben je afhankelijk van de afspraken die je distributeur of label met de streamingdienst heeft.

Dus.. wat schuift dat?

Spotify geeft zelf dus geen informatie vrij over hoeveel ze betalen per stream. Maar omdat we inmiddels dik 7 jaar muziek distribueren naar de dienst, kunnen we wél de data van ruim 60 miljoen streams analyseren. Daardoor kunnen we je toch wat richtlijnen geven.

Gemiddeld zien we over de afgelopen jaren bedragen van €0,003 tot €0,004 per stream, dus zo’n ~€3,50 per 1000 streams. Dit is ook ongeveer wat we van andere distributeurs en rechthebbenden horen, dus als je hier van uit gaat kun je je inkomsten aardig voorspellen.

Houd er wel rekening mee dat dit een gemiddelde is over een groot aantal streams en langere tijd. Heb je een paar duizend streams, dan kan dit bedrag soms fors hoger (tot zo’n €0,04 per stream) of lager (ja, tot wel €0,00 per stream) uitvallen. Dit is afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Ons systeem toont standaard informatie per nummer per maand. Wil je gedetailleerdere statistieken, mail ons dan even. We kunnen dan de ruwe data zoals we deze ontvangen voor je exporteren.

Tijd tot betaling

Net als alle andere stores zitten er een paar maanden tussen het moment van ‘verkoop’ (een stream in dit geval) en het moment dat je dit terug ziet in je SongKit-account. We zijn hiervoor afhankelijk van rapportage door de stores, die deze tijd nodig hebben om de binnengekomen gelden te verdelen.

Spotify is een erg betrouwbare store als het op betalingen aan komt, en we krijgen dan ook vast iedere maand een update met een vertraging van ongeveer 5 maanden. Stel dat je dus in Januari 100 streams hebt behaald, dan zie je deze in Juni terug op je account. Op dat moment weet je dus pas definitief hoeveel deze streams hebben opgeleverd.

Bonus tip: BUMA

Buiten de vergoeding die Spotify direct (via de distributeur) aan je betaalt, moeten ze ook een bedrag afragen aan een Performance Rights Organisation, zoals BUMA/STEMRA. Als distributeur hebben we geen inzicht in deze bedragen, maar het kan lonen je muziek ook bij zo’n organisatie aan te melden.

Meer vragen?

We hopen je met dit artikel wat meer inzicht hebben gegeven in het betalingsproces van Spotify. Heb je er nog vragen over? Stuur ons dan gerust een mailtje.

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks