Bereik nieuwe fans: maak covers!

Het is misschien wel de vraag die we het meeste krijgen: ‘hoe vind ik nieuwe luisteraars en fans voor mijn muziek?’. Natuurlijk kun je gebruik maken van bewezen (social media)-technieken, of je kunt betalen voor advertenties.

Maar er is nog een makkelijke en effectieve manier om nieuwe luisteraars voor je muziek te vinden die vaak over het hoofd gezien wordt: maak je eigen versies (een cover of remix) van populaire nummers en plaats deze op populaire platformen als Soundcloud en YouTube. 

Als beginnende band of artiest wordt er nog niet veel gezocht naar je muziek op platformen als Soundcloud en Youtube. Artisten die al bekend zijn hebben dat probleem niet: er wordt volop gezocht naar de laatste hit van Taylor Swift, of oudere tracks van je favoriete rockband. En daar kun jij als artiest of band op inspringen!

Door je eigen cover of remix te maken van een populair nummer, en deze te uploaden op een dienst als Soundcloud of Youtube, kom je zelf in de zoekresultaten terecht als er op het nummer gezocht wordt. En als luisteraars op jouw cover of remix klikken en hem tof vinden, heb je er misschien wel een nieuwe fan bij!

Genre

Het is belangrijk dat de cover of remix die je maakt wel (redelijk) in de stijl is van de muziek die je normaal ook maakt. Als je een metal-band bent en een happy hardcore-versie maakt van een nummer levert je dat misschien wel veel nieuwe fans en volgers op, maar die volgers zullen snel afhaken als ze je volgende eigen nummer horen.

Je kunt hier ook rekening mee houden als je op zoek bent naar een nummer om een cover of remix van te maken. Fans van heavy-metal zoeken misschien niet naar covers van Justin Bieber. Of juist wel natuurlijk. 🙂

Niet alleen megahits

Hoewel we het in dit artikel vooral hebben gehad over covers en remixes maken van populaire nummers, die natuurlijk veel gezocht en beluisterd worden, kan het ook heel zinvol zijn om juist minder populaire nummers te nemen.

Hoewel er misschien minder gezocht wordt op een onbekend nummer, zijn er ook minder bands en artiesten die daar een cover of remix van hebben gemaakt. Er is dus minder competitie, waardoor je eerder hoog in de zoekresultaten komt.

Ook een goed idee is om lokale bands of artiesten te zoeken die vergelijkbare muziek maken als jijzelf. Jij kunt dan een cover maken van die band en zij maken er weer een van jou. Zo kun je je fanbases aan elkaar ‘uitwisselen’.

Rechten

Denk er bij het maken van een cover (en in het bijzonder een remix waarbij je fragmenten uit het origineel gebruikt) wel aan dat er waarschijnlijk rechten berusten op het nummer. Check dus de regels van de dienst waar je je nummer wilt uploaden om te voorkomen dat de cover, of je account, verwijderd wordt.

Heb je zelf nog tips voor het maken van covers, remixes, of andere manieren om nieuwe fans te vinden? Deel ze in de comments!

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks