Artist Interview: Retro Formula

Eerder kwam zijn album ‘Old-Fashioned Formulas’ al uit via SongKit, en nu is het tijd voor twee nieuwe singles: ‘Open End’ en ‘Chinese Dragon’.

Retro Fomula is eigenlijk Maarten te Paske (29), tweedejaars student Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

“Ik ben pianist, gitarist, drummer en zanger. Hoewel ik de stiekeme wens om te kunnen componeren eigenlijk al uitgebannen had uit mijn leven, besloot ik in April 2014 om toch eens een uurtje in mijn home-studiootje te vertoeven. Daaruit kwam mijn eerste compositie: 1989. ”

80s sound

“Ik luister veel naar muziek uit de tweede helft van de jaren 80, dus heb ik de track vernoemd naar de jaren ’80 synthpop-sound die er overduidelijk in doorschemert, iets dat voor mij toch wel een hoog ‘guilty-pleasure gehalte’ heeft. Ik word veel beïnvloed door artiesten als Alan Michael, Mezzoforte, Jean Michel Jarre en Peru.

Hoewel het niet het plan was, klonken mijn volgende composities ook in die 80s-stijl. Daarom besloot ik om een heel bijpassend album te maken en samen met act neer te zetten onder de naam ‘Retro Formula’.

Dat album ging ‘Old-Fashioned Formulas’ heten, welk ik zelf uitbracht via SongKit. Met enkele composities deed ik dat jaar ook toelating op de HKU. “

Open End

“In mijn tweede jaar op de HKU besloot ik om Retro Formula ook in schoolopdrachten te betrekken. Ik had een studiomicrofoon aangeschaft van mijn studiegeld en in mijn laatste week van de zomervakantie besloot ik om ‘iets met vocalen’ te willen gaan doen.

Geheel uit gein had ik eerder een soort epische opening van een rock-ballad gemaakt, zoals Michael Bolton het ook gedaan zou kunnen hebben. Dus toen op school de opdracht voorbij kwam om een track te produceren die ‘bijna af’ was, voelde ik me geroepen.

Samen met mijn vriendin (die ook zangeres is) en een klasgenoot schreven we de lyrics, maakten de compositie gereed en hebben we alle vocalen opgenomen.

Uiteindelijk kreeg het nummer, Open End, een behoorlijk hoog cijfer voor de productie, en werd het unaniem als ‘beste’ nummer verkozen om live ten gehore gebracht te worden in de schoolkantine. Er is zelfs een videoclip gemaakt, die te zien is op YouTube

Al die positieve feedback gaf me een enorme boost om Retro Formula tot een echte rockformatie te maken, en ik besloot het komende schooljaar hier tijd voor te nemen. ”

Chinese Dragon

“De positieve energie van het succes dat Open End was, gebruikte ik om een positief nummer te schrijven: een nummer over het gevoel dat je hebt als net je verliefd bent geworden.

Nou ben ik ben als mens best wel een beetje spiritueel ingesteld, en bij het schrijven van het nummer voelde een soort ‘drakenenergie’. Daarom ben ik alles over chinese draken op gaan zoeken, een onderwerp waar ik me echt nog nooit in verdiept heb.

Die chinese draken werden de inspiratie voor het nummer ‘Chinese Dragon’. Wederom een schoolopdracht; we moesten werken met zogeheten ‘building-blocks’ en akkoordprogressies. Mijn docent en componist Walther Stuhlmacher had erg positief commentaar over het nummer: ’breng het uit’ was zijn advies! En zo geschiedde.”

Toekomstmuziek

“Anno April 2017 zijn er zo’n 6 van de 10 nummers voor het album geschreven. Het album, dat ’Retrospective’ gaat heten, zou ik graag in de zomer van 2017 willen uitbrengen.

Voor de live-act heb ik inmiddels contact met een aantal jongens van het conservatorium, waarmee het me ontzettend leuk lijkt om een soort Retrospective-tour door Utrecht te maken als het album uit is.”

Meer over Retro Formula vind je op www.retro-formula.com of zijn facebook. De singles ‘Open End’ en ‘Chinese Dragon’ zijn nu te beluisteren op alle grote platformen. 

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks