Vraag je eigen ISRC codes aan bij SENA

Als je je release bij SongKit uploadt krijg je gratis ISRC codes toegewezen voor je nummers. Die code is uniek voor de geüploade versie van dat nummer en je kunt hem voor altijd gebruiken. Handig, want zo hoef je zelf niet in de weer om ze manueel aan te vragen.

Toch kan het zijn dat je liever je eigen codes gebruikt. Bijvoorbeeld als je een label hebt en al je artiesten onder dezelfde prefix (zie hierbeneden) wilt onderbrengen. Of als je wilt dat al je nummers gekoppeld zijn aan een bedrijfsnaam. Gelukkig is het aanvragen en genereren van eigen ISRC codes niet ingewikkeld, en zelfs gratis. Hierbeneden leggen we je uit hoe je dat doet.

Wat is een ISRC-code?

Een ISRC-code is een code die een opname van je nummer identificeert. Daarbij heeft iedere versie zijn eigen, unieke nummer. Heb je bijvoorbeeld een studio-versie en een live-versie van hetzelfde liedje, dan hebben deze beide een eigen ISRC-code.

De ISRC code wordt wereldwjd gebruikt om je nummer (opname) te identificeren. Op basis van de ISRC code wordt bijvoorbeeld bijgehouden hoe vaak je nummer gespeeld wordt op Spotify, of wordt verkocht op iTunes. Ook kan je nummer daardoor makkelijk gevonden worden in een catalogus van miljoenen nummers. De ISRC-code is namelijk altijd uniek, terwijl de naam van meerdere nummers en zelfs artiesten soms hetzelfde kunnen zijn.

Een ISRC-code bestaat uit vier delen:

  1. De landencode. In ons geval is dat NL, maar kan ook BE of GB zijn voor bijvoorbeeld België of het Verenigd Koninkrijk.
  2. De registratiecode, ook wel ‘prefix’ genoemd. Deze code identificeert het bedrijf of persoon die de rechten beheert. In ons geval is dat ‘L8M’.
  3. De laatste twee cijfers van het jaartal. Zo is te zien in welk jaar de opname geregistreerd is.
  4. Een uniek nummer voor de opname van vijf cijfers. Begin bij 00001 (let op de nullen!).

Het grootste gedeelte van een ISRC code kun je dus zelf bedenken, bijvoorbeeld NL-L8M-16-00001 voor het éérste nummer dat we een ISRC-code toewezen. Alleen de registratiecode (prefix) mag je niet zelf bedenken. Gelukkig kun je deze kostenloos aanvragen bij SENA.

Aanvragen prefix (registratiecode)

Zoals je hierboven kunt lezen is het aanvragen van een persoonlijke registratiecode (prefix) helemaal gratis. Helaas heeft SENA hier nog geen formulier voor, maar je kunt het gemakkelijk aanvragen via e-mail. Stuur een email naar [email protected] en vermeld hierin je naam, adres en telefoonnummer. Geef ook aan of je enkel codes nodig hebt voor muziek (audio), of ook voor video (audiovisueel).

Binnen een paar dagen krijg je dan een e-mail van sena met je eigen prefix-code en nog meer informatie over hoe je gemakkelijk je eigen ISRC codes genereert en wat je er vervolgens mee kan. Je kunt ze dan meteen wereldwijd gebruiken.

En zo makkelijk is het! Natuurlijk is het nog steeds niet nodig om je eigen codes te maken: de codes die je standaard van het SongKit systeem krijgt zijn prima en voor alle doeleinden te gebruiken. Maar het is altijd goed om te weten dat de optie er is.

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks