Mastering met LANDR

Landr Logo
 
 
Het is zo ver: je hebt je teksten geschreven, melodieën en baslijnen bedacht, drums geoefend en alles opgenomen en gemixt in de studio. Toch mist er dan nog één stap: de mastering van je song. Mastering is het laatste punt in het proces en zorgt ervoor dat je muziek overal goed klinkt en hard genoeg is. Op grote systemen, maar ook bijvoorbeeld mp3-spelers en op de radio.
Als je budget ervoor hebt kun je dat natuurlijk het beste uitbesteden aan een mastering-engineer, maar als het geld inmiddels op is kun je ook de online dienst LANDR uitproberen.
LANDR werkt heel simpel: upload je muziek (als hoge kwaliteit WAV-bestand) en kies de gewenste hoeveelheid van processing. Voor kleine, akoestische songs is het waarschijnlijk het beste om ‘laag’ te kiezen, terwijl je voor dikke danceplaten misschien toch het beste uit bent met ‘hoog’.
Als je het niet zeker weet, laat het dan op ‘gemiddeld‘ staan. En that’s it! LANDR gaat aan de slag en biedt je na een tijdje een gemasterd bestand aan dat je kunt downloaden.
Het grote voordeel van LANDR is dat het een intelligent systeem is gebaseerd op echte menselijke kennis. Dat betekent dat LANDR detecteert wat er allemaal in het audiobestand gebeurt en hoe het klinkt, en daar een zo goed mogelijk klinkende oplossing voor verzint. Misschien niet zo goed als die mastering-engineer van duizend euro, maar toch wel een stuk beter dan geen mastering of werken met presets.
LANDR geeft je gratis 192kbps mp3 masters die ideaal zijn voor bijvoorbeeld op SoundCloud. Wil je hoge kwaliteit WAV masters dan kun je een abonnement afsluiten vanaf $9 per maand.
Je vindt LANDR op https://www.landr.com/. En als je dan in het bezit bent van zo’n gemasterde song laat je SongKit natuurlijk de online distributie doen.

Share this post

Deel je muziek met de wereld

Meer tips & tricks